Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Γεωργίας Σκοπούλη


Από τις εκδόσεις «ΔΩΔΩΝΗ» κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Γιατρός» της Γεωργίας Σκοπούλη, που είναι ένα βιβλίο ντοκουμέντο και μαρτυρία για τη ζωή και το έργο του Νίκου Σκοπούλη του «γιατρού των φτωχών», στο νομό Ιωαννίνων και όχι μόνο...

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον πρόλογο της η συγγραφέας, ήταν βαρύ το τόλμημα...
Τι τον έχεις τον Σκοπούλη; Αυτή ήταν η πρώτη κουβέντα όταν έλεγα το όνομά του.

Στο βιβλίο περιέχεται η λιτή και όχι ολοκληρωμένη αυτοβιογραφία που άφησε ο ίδιος ο Σκοπούλης και αφηγήσεις όσων έζησαν και εργάστηκαν δίπλα του και ήταν συναγωνιστές του στον αγώνα τον καλόν, και τα λόγια τους- μαρτυρίες, θα μπορούσε να είναι η συνέχεια της αυτοβιογραφίας του...

Το όλο εγχείρημα συμπληρώνεται με γραφτά ντοκουμέντα, επίσημα έγγραφα και φωτογραφικό υλικό.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Γεωργία Σκοπούλη γεννήθηκε στην Πεδινή Ιωαννίνων όπου και ζει μόνιμα από το 1989. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία περισσότερο από είκοσι χρόνια. « Ο Γιατρός» είναι το τρίτο βιβλίο της που έχει εκδοθεί , τα προηγούμενα είναι «Μα πρέπει να έχεις κάτι να πείς» και «Αυτές που γίναν ένα με τη γη».

Την 1η Νοεμβρίου 2008 , η συγγραφέας τιμήθηκε από το Συλλογό μας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης, όπου έγινε παρουσίαση του βιβλίου «Αυτές που γίναν ένα με τη γη» και το Θεατρικό Εργαστήρι Πρέβεζας, σε σκηνοθεσία κ. Λίλης Σακκά, παρουσίασε το έργο «την αγαπήσαμε και μεις» βασισμένο στην αφήγηση μιας από τις ηρωίδες του βιβλίου.

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009

"Έφυγε" ο Στράτος Στασινός


Χθές 10-11-2009 "έφυγε" για το ταξίδι χωρίς γυρισμό, χτυπημένος από την επάρατο νόσο, ο καλός φίλος και πατριώτης σκηνοθέτης Στράτος Στασινός. Η κηδεία του έγινε σήμερα στη γεννέτειρά του Γραμμενίτσα Άρτας.

Ο Στράτος γεννήθηκε το 1945, σπούδασε κινούμενο σχέδιο και κινηματογράφο στο Παρίσι, υπήρξε δημιουργός ταινιών κινουμένου σχεδίου και ντοκυμαντέρ. Υπηρέτησε με πάθος τον τόπο μας και τον πολιτισμό του , αφήνοντας ταινίες που θα τον φέρνουν πάντα δίπλα μας.

Τον περασμένο Μάρτιο (8-3-2009) , σε εκδήλωση του Συλλόγου μας στον κινηματογράφο Διάνα στο Μαρούσι, μαγευτήκαμε από τις ταινίες του "ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΠΗΤΗ" και "ΗΠΕΙΡΟΣ" καθώς και από τον ίδιο με τον απλό τρόπο που μίλησε για τα έργα του.

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΡΑΤΟ

Τα έργα του

Περίπατος (1979), μικρού μήκους, κινούμενο σχέδιο
Εργαστήρι 82 (1982), μικρού μήκους, κινούμενο σχέδιο
Του κολυμβητή (1985), (σκηνοθεσία: Στράτος Στασινός, Νάσος Μυρμιρίδης), μικρού μήκους, animation
Άνθρωποι (1987), μικρού μήκους, κινούμενο σχέδιο
Η χώρα μου στην Ευρώπη (1989), μικρού μήκους, κινούμενο σχέδιο
Στροφάδες (1990), μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ
Δοκός, το αρχαιότερο γνωστό ναυάγιο στον κόσμο, 2200 π.Χ. (1994), (σκηνοθεσία: Στράτος Στασινός, Νίκος Βεργίτσης), μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ
Βιβλιοδεσία Γανιάρη (1995), μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ
Ήπειρος (1998), μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ
Πέρα από τη λίμνη (2006), μεγάλου μήκους, μυθοπλασία


Η φωτογραφία είναι από την εκδήλωση του Συλλόγου μας.