Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

ΚΑΛΕΣΜΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ Αποδήμων Ηπειρωτών

ΚΑΛΕΣΜΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

Αποδήμων Ηπειρωτών

Ύστερα από πρόσκληση της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση των Προεδρείων των ΔΣ των Ομοσπονδιών ΚΑΛΑΜΑ, ΚΟΝΙΤΣΑΣ, ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ, ΡΑΔΟΒΙΖΙΝΩΝ ΑΡΤΑΣ και ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ. Η συνάντηση έγινε στις 19 Ιουλίου 2022 στα γραφεία της Ομοσπονδίας Μουργκάνας με θέμα: «Συντονισμός δράσεων και αντιδράσεων  για τη προστασία της πολιτιστικής μας  κληρονομιάς και του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Ηπείρου».

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μουργκάνας Νίκος Παπαθανασίου αναφέρθηκε συνοπτικά στα προβλήματα των αποδήμων και της Ηπείρου και υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού και κοινών δράσεων της Ηπειρωτικής αποδημίας.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΣΕ) Μάκης Κιάμος τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της κοινής σύσκεψης και δράσης με αναφορά στο πρόσφατο  κάλεσμα του ΔΣ «…σε όλους τους απόδημους Ηπειρώτες και τις Ηπειρώτισσες, στα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών, των Αδελφοτήτων και των Συλλόγων μας και προτείνει να δραστηριοποιηθούν και να προχωρήσουν, σε συντονισμό με την ΠΣΕ, τον αγώνα για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της γενέτειρας, της Ηπείρου…». Και κατέληξε: «Θα είμαστε δίπλα σας».

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ Αλέξανδρος  Λαμπρίδης. Έλαβαν τον λόγο οι αντιπρόσωποι των Ομοσπονδιών και οι εκπρόσωποι του ΔΣ της ΠΣΕ.

Σε πνεύμα ανάδειξης και αντιμετώπισης του πλήθους  των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί χρόνια, που πολλαπλασιάζονται σήμερα και έχουν ως αποτέλεσμα την ερήμωση των χωριών μας κατατέθηκαν απόψεις και επισημάνθηκαν ότι επειγόντως προτάσουμε:

·        Τις ελλείψεις δομών και προσωπικού πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που συμπληρώνονται απ’ τις ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία. Ζητάμε πλήρη κάλυψη όλων των χωριών με υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με εξοπλισμένα ασθενοφόρα που να καλύπτουν και τα πιο απομακρυσμένα σημεία, αναπτυγμένο δίκτυο Κέντρων Υγείας με εξοπλισμό και γιατρούς, τακτικές επισκέψεις γιατρών στα χωριά. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» μπορεί να αποτελέσει βασική προϋπόθεση για τη στήριξη της ζωής στα χωριά.

·        Το οδικό δίκτυο μεταξύ των χωριών αλλά και με τις πρωτεύουσες των νομών είναι ελλιπές και απαρχαιωμένο. Ανύπαρκτη είναι και η εσωτερική τοπική συγκοινωνία για επικοινωνία των χωριών. Ζητάμε αναπτυγμένο δίκτυο τοπικών συγκοινωνιών με ευθύνη των δήμων και της περιφέρειας, με την ουσιαστική στήριξη του κράτους.

·        Ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απαράδεκτης κατάργησης υποκαταστημάτων των Τραπεζών, αναγκαζόμαστε και για την παραμικρή συναλλαγή να διανύουμε μεγάλες αποστάσεις, με ανυπέρβλητες δαπάνες. Να αναγκαστούν οι τράπεζες να λειτουργήσουν συστηματικά, συχνά κινητά ATM σε κάθε χωριό, όσο απομακρυσμένο και να είναι.

·        Οι υποδομές στα χωριά είναι σε άσχημη κατάσταση. Ζητάμε την αντικατάσταση-ανανέωση-συντήρηση υποδομών και δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, κάλυψη με internet όλης της περιφέρειας. Στη σημερινή εποχή είναι αδιανόητο να μην υπάρχει πλήρης κάλυψη των χωριών με διαδίκτυο, για την λειτουργία της καθημερινότητας. Για ποια ψηφιακή εποχή μιλάμε;

·        Η ακρίβεια και το κόστος μετακίνησης (καύσιμα και διόδια) λειτουργούν απαγορευτικά στους μισθωτούς και επαγγελματίες απόδημους για την επίσκεψη στο γενέθλιο τόπο. Τα διόδια τα έχουμε χρυσοπληρώσει 60 χρόνια τώρα. Η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η κατάργησή τους, όπως έχει προτείνει και διεκδικεί η ΠΣΕ.

·        Να καταργηθεί η ανταποδοτικότητα στην αποκομιδή και διαχείριση των αστικών αποβλήτων που οδηγεί τους απόδημους να τα πληρώνουν διπλά.

·        Τα ενεργειακά έργα που έχουν σχεδιασθεί με μοναδικό κριτήριο το κέρδος (Εξορύξεις υδρογονανθράκων, Αιολικά πάρκα, Πλωτά φωτοβολταϊκά, Υδροηλεκτρικά) με μελέτες κατ΄ εντολή και παραγγελία των «επενδυτών», δίνουν χαριστική βολή στο φυσικό, ανθρωπογενές, ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Συντείνουν ακόμη περισσότερο στην ερήμωση και οδηγούν στην ενεργειακή φτώχεια.

Οι Ομοσπονδίες και οι Αδελφότητες μέλη μας, με τη συμπαράσταση της ΠΣΕ, θα βρεθούν η μία δίπλα στην άλλη, σε κάθε ενέργειά τους που θα προβάλει και διεκδικεί τη λύση των παραπάνω οξυμένων προβλημάτων, αλλά και δεκάδων ακόμη που μας απομακρύνουν από τα χωριά μας.

(Η Ομοσπονδία Ραδοβιζινών Αρτας θα γνωστοποιήσει εγγράφως τις παρατηρήσεις της).

 

Ο συντονισμός και οι κοινές μας δράσεις θα συνεχιστούν.

 

Ομοσπονδία Καλαμά

Στεργίου Κώστας

Ομοσπονδία Κόνιτσας

Μαρτσέκης Μιχάλης

Ομοσπονδία Μουργκάνας

Παπαθανασίου Νικόλαος                                               

Ομοσπονδία Τζουμέρκων

Λαναράς Χρήστος


Δεν υπάρχουν σχόλια: