Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΣΟΥΛΙ

Ο Σύλλογος μας , στα πλαίσια επαφής με τη γενέτειρά μας και με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων της Νομαρχίας Θεσπρωτίας στο Ηρωικό Σούλι, πραγματοποίησε με επιτυχία εκδρομή/προσκύνημα στους ιστορικούς τόπους, την 24&25 Μαΐου 2008.

Αναχωρήσαμε από Κηφισιά –Μαρούσι-Πεύκη το πρωί του Σαββάτου και μέσω των σύγχρονων επιτευγμάτων, Αττική οδός-Σήραγγες Κακιάς σκάλας- Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου- Υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου- Πρέβεζας και της καλής παρέας , φτάσαμε χωρίς να το καταλάβουμε στην Πρέβεζα, όπου και διανυκτερεύσαμε.

Ξεναγηθήκαμε στην Αρχαία Νικόπολη (31 πχ ) και γευθήκαμε τα φρεσκότατα θαλασσινά του Αμβρακικού, σε παραδοσιακή ψαροταβέρνα της πόλης. Το απόγευμα ανεβήκαμε στο ιστορικό Ζάλογγο, όπου οι ατρόμητες Σουλιώτισσες, στις 17 Δεκ. 1803, προτίμησαν το θάνατο από την ατιμία και έπεσαν από το βράχο χορεύοντας ( Στη στεριά δε ζει το ψάρι ….), προσκυνήσαμε στη Μονή, αντικρίσαμε τα ερείπια της αρχαίας Κασσώπης ( 4 α πχ ) και απολαύσαμε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Το βράδυ περπατήσαμε στα στενά της πόλης και στην όμορφη παραλία της ,βλέποντας τα αξιοθέατα και απολαμβάνοντας τις τοπικές νοστιμιές.

Κυριακή πρωί ξεκινήσαμε για το Σούλι, με μικρές στάσεις στα αξιοθέατα της διαδρομής και υπενθύμηση της ιστορίας , από το φυλλάδιο του έδωσε ο Σύλλογος στους συμμετέχοντες,.
Κάστρο Ρηνιάσας ( θυσία Δέσπως 25 Δεκ. 1803 . Αχός βαρύς ακούγεται …) Νεκρομαντείο- Αχερουσία λίμνη ( Ομήρου Οδύσσεια) Αχέροντας ποταμός ( μυθολογία) Αρχαία Εφύρα, Αρχαία Πανδοσία. Διασχίσαμε την, αποξηραμένη πλέον και ευφορότατη, Αχερουσία λίμνη και από το χωριό Γλυκή αρχίσαμε την άνοδο των ορέων του Σουλίου.

Ακολουθώντας τη φάλαγγα των αυτοκινήτων με τους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα φτάσαμε στο πρώτο χωριό το ΣΟΥΛΙ και πατήσαμε στα ιερά χώματα, εδώ που έγραψαν ιστορία οι πρόγονοί μας και έζησαν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι από το 1550 περίπου έως το 1803. Η συγκίνησή μας απερίγραπτη, με ρίγη και συγκίνηση παρακολουθήσαμε , μαζί με χιλιάδες επισκέπτες τις εορταστικές εκδηλώσεις και την αναπαράσταση της ανατίναξης του Κιουγκιού. Περπατήσαμε στο χώρο των πηγαδιών και του βουλευτηρίου, θαυμάσαμε αυτό το απόρθητο φυσικό οχυρό, ζήσαμε νοερά τα διαδραματισμένα ιστορικά γεγονότα. Ο διαθέσιμος χρόνος μας ήταν μικρός, για να γνωρίσεις καλύτερα το Σούλι πρέπει να περπατήσεις, να δεις και τα άλλα χωριά και τοποθεσίες, τα κάστρα τις εκκλησίες, τα βουνά ,τις ρεματιές , τα φαράγγια τα μονοπάτια κτλ, υποσχεθήκαμε να ξανάρθουμε.

Δίπλα από τη σκάλα της Τζαβέλαινας, στις πηγές του Αχέροντα ποταμού ,ένα μέρος όπου το χθες με το σήμερα συνδυάζονται αρμονικά, κάτω από τα δροσερά πλατάνια , ξεκουραστήκαμε και δοκιμάσαμε τους σύγχρονους Σουλιώτικους μεζέδες.

Πλημμυρισμένοι από ιστορικές αναμνήσεις και εθνικές διαδρομές, βέβαιοι όντες ότι αποτίσαμε τον ελάχιστο φόρο τιμής, πήραμε το δρόμο της επιστροφής και αργά το βράδυ φτάσαμε στα σπίτια μας.

Αν και το πρόγραμμά μας ήταν πολύ φορτωμένο, το καλό κλίμα που επικράτησε, με τα ανέκδοτα του Πελοπίδα , του Λεωνίδα και του Γιώργου, τις ιστορικές αναδρομές από τη Χρυσούλα και το Δημήτρη, το τραγούδι από όλους και ιδιαίτερα από την Ιωάννα και Ντίνα , συνετέλεσε να μη κουραστούμε .

Ευχόμαστε σε όλους καλό καλοκαίρι και αν σας δοθεί ευκαιρία περάστε από την Ήπειρο , διότι θα μαγευτείτε από τις ομορφιές της, τις υπέροχες παραλίες του Ιονίου από την Πρέβεζα μέχρι τη Σαγιάδα, τα ποτάμια και τα γεφύρια της , τα παραδοσιακά χωριά, την ιστορία της, τη μουσική της και θα απολαύσετε τα υπέροχα φαγητά με ντόπια κρέατα ,ψάρια και γαλακτοκομικά.

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

ΤΟ Δ. Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ