Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

«Παρακολούθηση των τύπων οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και των ειδών πανίδας του Πάρκου»

Με αφορμή την υπογραφή της Σύμβασης, μεταξύ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου και της  Αναπτυξιακής Ηπείρου ΑΕ - «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ» της Περιφέρειας Ηπείρου, του Έργου «Παρακολούθηση των τύπων οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και των ειδών πανίδας του Πάρκου» ποσού 222.000 ευρώ , πραγματοποιήθηκε επίσημη επίσκεψη στο γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου,  εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης και της εταιρείας ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ.  Στη σύσκεψη με τον κο Καχριμάνη συμμετείχαν, από την ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ, ο Πρόεδρος του ΔΣ κος Κωνσταντίνος Ντέτσικας και ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος κος Χαρητάκης Παπαϊωάννου και από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, ο Πρόεδρος και Ειδικός Επιστήμων του ΔΣ, κ. Χρήστος Χασάνης, ο Αντιπρόεδρος  του ΔΣ,  κ.  Ιωάννης Καραμπίνας, ο  Γραμματέας του ΔΣ  κ. Αθανάσιος Μπαζούκας  και η Συντονίστρια και Βιολόγος του ΦΔ κα Χαρίκλεια Μπίσα.
 Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική καθώς συζητήθηκαν σημαντικά θέματα για την Προστατευόμενη Περιοχή αλλά και θέματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων και του Περιστερίου. Αρχικά, ο κος Περιφερειάρχης ενημερώθηκε από τον κο Χασάνη για το αντικείμενο της σύμβασης που αναλαμβάνει η επιστημονική ομάδα της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ, που αφορά την παρακολούθηση, καταγραφή, εποπτεία και αξιολόγηση της κατάστασης διατήρησης όλων των τύπων οικοτόπων, των ειδών χλωρίδας και όλων των ειδών πανίδας και ορνιθοπανίδας στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου. Με το πέρας των δυο αυτών μελετών θα συγκεντρωθούν πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να γίνει ορθή διαχείριση της Προστατευόμενης Περιοχής.
 Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για την ανάγκη στήριξης του Φορέα από την Περιφέρεια Ηπείρου και τις Υπηρεσίες της, για να αναγνωριστεί ο ρόλος του στην Προστατευόμενη Περιοχή. Ο κος Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να δώσει εντολή στις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες για καλύτερη συνεργασία.
Κατόπιν, έγινε ενημέρωση από τον κο Χασάνη για την πορεία και τα προβλήματα της φύλαξης – επόπτευσης του Εθνικού Πάρκου. Ο Πρόεδρος του ΦΔ ανέφερε ότι, τα «περιπολικά- πυροσβεστικά οχήματα» του Φορέα  είναι τα μοναδικά που εποπτεύουν καθημερινά την περιοχή του Εθνικού Πάρκου, που εκτείνεται σε τρεις νομούς (Ιωαννίνων, Άρτας, Τρικάλων), σε συνεργασία πάντα με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Δασική, Πυροσβεστική, Δήμους, Πολιτική Προστασία, Αστυνομία κ.λπ.), τονίζοντας παράλληλα ότι οι υπάλληλοι των Φορέων Διαχείρισης δεν έχουν ανακριτικές αρμοδιότητες. Ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε να παρέμβει στα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να νομοθετηθεί πλαίσιο που θα επιτρέπει ανακριτικές αρμοδιότητες στους Φύλακες των προστατευόμενων περιοχών.
 Ακολούθησε  ενημέρωση για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που οριοθετούνται στο Εθνικό Πάρκο. Έγινε εκτενής συζήτηση για την κτηνοτροφία και τα ποιοτικά προϊόντα, για τα μικρά υδροηλεκτρικά που λειτουργούν σήμερα, για τα αιτούμενα μεγάλα αιολικά πάρκα, τις επιπτώσεις τους και τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας που είναι αμελητέα.
Ο Περιφερειάρχης αντιμετώπισε θετικά την πρωτοβουλία του Φορέα να προωθήσει προς χρηματοδοτήση, μέσω του πράσινου Ταμείου, μία προμελέτη Δημιουργίας Πρότυπου Θερινού Κτηνοτροφικού Πάρκου στην περιοχή του όρους Λάκμος σε συνεργασία με το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου.  Πρόσθεσε δε  ότι η Περιφέρεια υλοποιεί ήδη υποδομές στην περιοχή για τους κτηνοτρόφους και δήλωσε ότι στη συνέχεια θα καταθέσει αίτηση χρηματοδότησης στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.      
Τέλος, τέθηκε από τον Πρόεδρο του Φορέα το θέμα του οδικού δικτύου στα Τζουμέρκα, το οποίο είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ο Περιφερειάρχης  υποσχέθηκε ότι θα επανεξετάσει το θέμα της πρόσβασης  από Μπαλντούμα μελετώντας και κάποια άλλη πιθανή χάραξη.
Ο Πρόεδρος της "ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ" κ. Κων. Ντέτσικας, υπενθύμισε πώς η Αναπτυξιακή εταιρία, ήταν εκείνη που έκανε την πρώτη μελέτη στην οποία στηρίχτηκε η δημιουργία του Φορέα. "Η διαδικασία, έγινε με διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο τελικά η ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. αναδείχτηκε μειοδότης. Ελπίζουμε σε μια καλή συνεργασία", κατέληξε.

Σήμερα, ξεκίνησε μία συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ, με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου χαράδρας Αράχθου. Ευχή όλων είναι να συνεχιστεί η συνεργασία και στο μέλλον και σε άλλα προγράμματα και δράσεις._
Πηγή:Δελτίο Τύπου Περιφέρειας