Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 25-1-2015

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζονται και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, η προετοιμασία και οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής 25ης Ιανουαρίου.

Τα εκλογικά τμήματα

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας, συνολικά στην Ήπειρο έχουν καθοριστεί 955 εκλογικά τμήματα και 5 Μεικτά εκλογικά τμήματα Ετεροδημοτών.
Συγκεκριμένα:                         
            Στον Νομό Ιωαννίνων καθορίστηκαν 449 εκλογικά τμήματα και ένα Μεικτό εκλογικό τμήμα Ετεροδημοτών στα Ιωάννινα (7ο Γενικό Λύκειο – πρώην κλασικό). Σε αυτό θα ψηφίσουν εκλογείς από τις εκλογικές περιφέρειες ΄Αρτας, Α΄& Β΄ Αθηνών. Συνολικά οι ετεροδημότες εκλογείς στον Νομό Ιωαννίνων, ανέρχονται σε 174.
        Στον Νομό Άρτας  καθορίστηκαν 190  εκλογικά τμήματα και ένα Μεικτό εκλογικό τμήμα Ετεροδημοτών στην Άρτα  (1ο Δημοτικό Σχολείο-αίθουσα Γυμναστηρίου). Σε αυτό θα ψηφίσουν εκλογείς από τις εκλογικές περιφέρειες Ιωαννίνων , Α΄& Β΄ Αθηνών. Συνολικά οι ετεροδημότες εκλογείς στον Νομό Άρτας ανέρχονται σε 43.
        Στον Νομό Θεσπρωτίας   καθορίστηκαν 155  εκλογικά τμήματα και ένα Μεικτό εκλογικό τμήμα Ετεροδημοτών στην Ηγουμενίτσα  (4ο Δημοτικό Σχολείο). Σε αυτό θα ψηφίσουν εκλογείς από τις εκλογικές περιφέρειες Ιωαννίνων , Άρτας, Ιωαννίνων,  Α΄& Β΄ Αθηνών. Συνολικά οι ετεροδημότες εκλογείς στον Νομό Θεσπρωτίας ανέρχονται σε 59.
        Στον Νομό Πρεβέζης  καθορίστηκαν 161  εκλογικά τμήματα και δύο(2) εκλογικά τμήματα Ετεροδημοτών στην Πρέβεζα, ένα(1) αμιγές και ένα(1) μεικτό (2ο Δημοτικό Σχολείο). Σε αυτό θα ψηφίσουν εκλογείς από τις εκλογικές περιφέρειες Ιωαννίνων, Α΄& Β΄ Αθηνών. Συνολικά οι ετεροδημότες εκλογείς στον Νομό Πρεβέζης, ανέρχονται σε 140.

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι
ü  Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους βασικοί εκλογείς, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν με την Ε΄ Αναθεώρηση του 2014 με όλες τις μεταβολές που έγιναν μέχρι 31/10/2014, στον Νομό Ιωαννίνων ανέρχονται σε 171.983 . Στον Νομό Άρτας σε 81.164, στον Νομό Θεσπρωτίας σε 60.576 και στον Νομό Πρεβέζης σε 66.809.
ü   Θα χρησιμοποιηθούν  επίσης και οι ειδικοί κατάλογοι και καταστάσεις για ορισμένες κατηγορίες εκλογέων (στρατιωτικών, αστυνομικών, πυροσβεστών) καθώς και κρατουμένων στις Φυλακές, σύμφωνα με ισχύουσα  την εκλογική νομοθεσία.
                    
Ψηφοφορία- σταυροί προτίμησης-άσκηση εκλογικού δικαιώματος

ü  Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7.00 πμ. και θα τελειώσει στις 7.00μμ.
ü  Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων (μεταβολές που έγιναν μέχρι 31/10/2014 και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
ü  Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με βάση το Σύνταγμα και την ισχύουσα εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική. Από την εν λόγω υποχρέωση εξαιρούνται όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, όσοι θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους  ετεροδημοτών και λόγω αδυναμίας σύστασης εκλογικού τμήματος και όσοι για εξαιρετικούς λόγους (λόγοι υγείας κ.λ.π.) δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
ü  Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαιτείται η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή της σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της αρμόδιας αρχής ή του διαβατηρίου ή της  άδειας οδήγησης, ή του ατομικού  βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
ü  Οι εκλογείς του Νομού Ιωαννίνων σημειώνουν έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης και των υπολοίπων Νομών της Περιφέρειας ήτοι Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης ένα(1) σταυρό προτίμησης.
ü  Αν σε κάποιο ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι σταυροί  από τους προβλεπόμενους, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.                          
ü  Εκλογείς, οι οποίο δεν έχουν αποστερηθεί του εκλογικού δικαιώματος και δεν περιλαμβάνονται για οποιαδήποτε άλλη αιτία στους εκλογικούς καταλόγους, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου, στα Δημοτολόγια ή Μητρώα Αρρένων του οποίου είναι γραμμένοι, προσκομίζοντας  το σχετικό πιστοποιητικό εγγραφής στο Δημοτολόγιο ή Μητρώο Αρρένων.
ü  Οι ετεροδημότες δηλαδή οι εκλογείς που διαμένουν σε Δήμο άλλης βασικής εκλογικής περιφέρειας από εκείνη στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους (στα οριζόμενα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών) τις ίδιες ώρες, με την προϋπόθεση ότι έχουν εγγραφεί στον ειδικό κατάλογο ετεροδημοτών. Απαγορεύεται να ψηφίσουν στον Δήμο, στους βασικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι ετεροδημότες ψηφίζουν τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας, στους βασικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι.
ü  Σε εφαρμογή έχει τεθεί το "μάθε που ψηφίζεις" για τις επερχόμενες εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Στην φόρμα που εμφανίζεται δίνεις τα στοιχεία και βρίσκεις το εκλογικό τμήμα που ψηφίζεις.

Η ενημέρωση για την διαμόρφωση των αποτελεσμάτων θα γίνεται και από το Site της Περιφέρειας στη ιστοσελίδα ekloges php.gov.gr