Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ημερίδα της ΠΣΕ για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο

             Πλούσιος προβληματισμός, γύρω από τις επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, αναπτύχθηκε στην πρώτη Ημερίδα που διοργάνωσε σε πανελλαδικό επίπεδο έγκαιρα και με διαδικασίες τεκμηρίωσης σε βάθος ενός τόσου σπουδαίου θέματος, την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (ΠΣΕ) με τίτλο:
«Εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο: Υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα; Προϋποθέσεις και δεσμεύσεις».
Πρόκειται όντως για κορυφαίο ζήτημα που αγγίζει όχι μόνο τους Ηπειρώτες αλλά και όλους τους Έλληνες. Με την πρωτοβουλία αυτή, το ΔΣ της ΠΣΕ, επιδιώκει να ενημερώσει τους συμπατριώτες μας για τις διάφορες πτυχές της σύμβασης για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, παραθέτοντας τις απόψεις κορυφαίων επιστημόνων για τις επιπτώσεις (θετικές ή αρνητικές) σε κοινωνικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό επίπεδο, ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτείας, κομμάτων, των Ο.Τ.Α Ηπείρου, περισσότερα από σαράντα σωματεία μέλη της ΠΣΕ, νέοι φοιτητές και πλήθος κόσμου.   
Εκφράζοντας τις αγωνίες των Ηπειρωτών, για τις επιπτώσεις από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα και ειδικότερα από την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο, ο πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Οικονόμου, κάλεσε τους ειδικούς επιστήμονες και πολιτικούς- που είχαν προσκληθεί στην εκδήλωση-  να δώσουν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε 12 ουσιαστικά ερωτήματα, τονίζοντας ότι για την ΠΣΕ η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της ιδιαίτερης πατρίδας μας, μιας από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε. αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, στα πλαίσια όμως της ισόρροπης ανάπτυξης και με προϋποθέσεις και δεσμεύσεις που θα καθιστούν την αξιοποίηση του επωφελή για την ικανοποίηση των αναγκών της χώρας και του λαού μας.  
Οι εργασίες της ημερίδας της ΠΣΕ, συνεχίστηκαν με:
  • Γραπτή παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κ. Γιάννη Μανιάτη. Ο υπουργός, αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία της ΠΣΕ στη συνέχεια πρόβαλε τα θετικά της σύμβασης που υπέγραψε η κυβέρνηση.
  • Χαιρετισμό του αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου κ. Περικλή Βασιλάκη, ο οποίος- μεταξύ άλλων- τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση  στις «περιβαλλοντικές μελέτες».
Ακολούθησαν οι βασικές εισηγήσεις κορυφαίων επιστημόνων, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του ΔΣ της ΠΣΕ, κατέθεσαν στην ημερίδα τις απόψεις και προτάσεις τους  για τη σχεδιαζόμενη εκμετάλλευση των  υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.  Συγκεκριμένα οι κ.κ. Ηλίας Κονοφάγος (χημικός μηχανικός, Επισκέπτης καθηγητής Πολυτεχνείο Βιέννης),  Νίκος Μαρκάτος (πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου), Δημήτρης Καλιαμπάκος (Μεταλλειολόγος, καθηγητής Μεταλλευτικής Ε.Μ.Π.), Παπαδόπουλος Γεράσιμος (μηχανικός μηχανολόγος), σε συμφωνία μεταξύ τους, είτε με ελαφρές αποκλίσεις, είτε και αντιπαραθέσεις, τόνισαν:
 Η χώρα διαθέτει πράγματι και ορυκτό πλούτο ικανό να συντελέσει μελλοντικά στην ευημερία της χώρας και ότι  πρέπει να αξιοποιήσει στο έπαρκο τις δυνατότητες εκμετάλλευσης, αλλά υπό προϋποθέσεις. – Η εκμετάλλευση να μην έχει χαρακτηριστικά εξάρτησης και να μην κατατείνει στην μεγιστοποίηση της κερδοφορίας ελάχιστων επενδυτών και επικυρίαρχων διεθνώς εταιρειών ή χωρών. Να σέβεται αντίθετα την ισόρροπη ανάπτυξη με άλλους τομείς, καθώς και την αρμονική συνύπαρξη με το περιβάλλον και τις πολιτισμικές αξίες. Να διασφαλίζεται το μέγιστο κοινωνικό όφελος και να υπάρχει έλεγχος αξιόπιστος των μελετών, επιστροφή αντισταθμιστικών ωφελειών στην τοπική κοινωνία, ενώ ζήτησαν την εγρήγορση της ΠΣΕ και της κοινωνίας στη διεκδίκηση και επιβολή των καλύτερων δυνατών μορφών αξιοποίησης του Εθνικού  πλούτου της Ηπείρου και της χώρας.
 Παρεμβάσεις έκαναν επίσης και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της Ηπείρου, οι οποίοι εξέφρασαν δημόσια προβληματισμούς και ανησυχίες για το συγκεκριμένο θέμα, εστιάζοντας κυρίως στις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές πτυχές αλλά και την συνολικότερη ανάπτυξη της Ηπείρου, επιμένοντας στην επισήμανση μύριων κινδύνων  που ελλοχεύουν.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές: Τσουμάνης Δημήτριος (από τη Ν.Δ.), Κώστας Μπάρκας, Γιάννης Μπαλάφας και Χρήστος Μαντάς ( από τον ΣΥΡΙΖΑ), Γκόγκας Χρήστος (από το ΠΑΣΟΚ), Δαμαβολίτης Κωστής (από τους ΑΝΕΛ) και  Νίκη Φούντα (από τη ΔΗΜΑΡ). Παραβρέθηκαν επίσης οι κ.κ.: Κώστας Καψάλης (Δήμαρχος Πωγωνίου), Χαχούλης Φώτης (αντιδήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων), Αντώνης Φούσας (τέως υπουργός), Μερόπη Καλδή (πρώην βουλευτής Πρέβεζας  και ευρωβουλευτής), Χασιάκος Χρήστος (πρώην Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων), Γιαννούλης Νίκος (πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας), Στέφανος Φούσας (πρόεδρος της ελληνικής καρδιολογικής εταιρίας), Τσατσούλης Σωκράτης (πολιτιστική επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ), Τσιρώνης Ιωάννης (συντονιστής Οικολόγων Πράσινων).
Αποτελεί δέσμευση της ΠΣΕ, αφού μελετήσει τα πρακτικά της Ημερίδας, να δώσει συνέχεια στο  σοβαρό αυτό θέμα, που καίει όλους τους συμπατριώτες μας, ώστε με βάση  τα συμπεράσματα η Συνομοσπονδία να διαμορφώσει τις τελικές προτάσεις της και να καθορίσει τις επόμενες ενέργειές της, επιδιώκοντας εξίσου επιτυχημένες εκδηλώσεις που θα διερευνούν αλλά και θα συντείνουν στις λύσεις του προβλήματος.


ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου ΠΣΕ  Αριθ. πρωτ. 2564               Αθήνα 4-12-2014