Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ

Δηλώσεις Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη
για το νέο ΕΣΠΑ και τις αγροτικές ενισχύσεις

Τα  συμπεράσματα του από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Περιφερειών και τις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, παρουσίασε σήμερα σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, μέχρι και τον ερχόμενο Φεβρουάριο εκπροσωπεί την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος στις Επιτροπές Ανάπτυξης (που περιλαμβάνει και ζητήματα Γεωργίας) και Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.

Τα βασικά ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις είναι το νέο ΕΣΠΑ και οι κοινοτικές ενισχύσεις προς τους αγρότες. Ειδικότερα αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ και τη διαχείριση των Προγραμμάτων της νέας Προγραμματικής Περιόδου δήλωσε τα εξής:  

"Με τους Περιφερειάρχες που συμμετείχαμε στην Ολομέλεια θεωρήσαμε σωστό να  ερευνήσουμε την πορεία του ΕΣΠΑ για την περιοχή του καθενός. Όπως με ενημέρωσαν, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ηπείρου είναι ολοκληρωμένο χωρίς κανένα πρόβλημα. Όμως, δυστυχώς πολλά Υπουργεία δεν έχουν κάνει τις προτάσεις τους σχετικά με τα Προγράμματα κάθε Περιφέρειας για τη Νέα Περίοδο. Με αποτέλεσμα να πηγαίνει πίσω η όλη διαδικασία. Και αν δεν γίνει κάτι από ελληνικής πλευράς που να ανατρέπει την κατάσταση, θεωρώ πως πριν τον Αύγουστο του 2015 δεν θα έχουμε υλοποίηση έργων. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα. Συζήτησα με τους άλλους συναδέλφους ώστε να κάνουμε διάβημα στον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, γιατί κάποια Υπουργεία  δυστυχώς μέσα από τους δαιδαλώδεις μηχανισμούς τους δεν έχουν κάνει προτάσεις. Επίσης, υπάρχουν θέματα σχετικά με τη διαχείριση των προγραμμάτων τα οποία δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει από ελληνικής πλευράς".

Για τις κοινοτικές επιδοτήσεις
Ο Περιφερειάρχης, με βάση αναλυτική ενημέρωση που ζήτησε και έλαβε για το καθεστώς των κοινοτικών ενισχύσεων από αξιωματούχους της Ε.Ε., ανέφερε ότι θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί από τούδε και στο εξής στην υποβολή των αιτήσεων τους, καθώς δεν επιτρέπεται σε αυτές να ταυτίζονται εκτάσεις γεωργικής και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

"Κάθε τόπος, κάθε έκταση, μπορεί να δηλώνεται για μια μόνο κοινοτική επιδότηση" ανέφερε ο Περιφερειάρχης, φέρνοντας ως παράδειγμα τους ελαιώνες, για τους οποίους δεν μπορούν να εισπράττουν ενιαία ενίσχυση οι καλλιεργητές τους και εξισωτική αποζημίωση οι κτηνοτρόφοι που τις χρησιμοποιούν ως βοσκότοπους.

Επίσης σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη σύνταξη των χαρτών για τους βοσκότοπους, για γεωργική χρήση και για τα δάση, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με την Ε.Ε. ως κριτήριο χαρακτηρισμού μιας έκτασης ως δασικής λαμβάνεται υπ΄ όψη  η ύπαρξη δέκα μεγάλων δένδρων σε  ένα στρέμμα.

Τα στοιχεία αυτά, όπως συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης είναι χρήσιμα ενόψει σύνταξης της νέας ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους, η οποία προωθείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως ανακοίνωσε στην προ εβδομάδος σύσκεψη με τους εκπροσώπους των Περιφερειών ο Αν. Υπουργός κ. Π. Κουκουλόπουλος.

Στην ίδια σύσκεψη, ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Περιφερειάρχης, έγινε εκτεταμένη εξέταση των προβλημάτων που υπάρχουν από τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά του κτηνοτροφικού κεφαλαίου. Για τη δυνατότητα αποζημίωσης των ζημιών του ζωικού κεφαλαίου από τον καταρροϊκό πυρετό, ο Περιφερειάρχης είπε ότι πρέπει οι κτηνοτρόφοι να είναι σε συνεχή επαφή με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, να τηρούν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες με τις δηλώσεις και την εναπόθεση των νεκρών ζώων, υπογραμμίζοντας ότι η νόσος είναι σε ύφεση στο Νομό Ιωαννίνων, εξακολουθούν όμως να υπάρχουν κρούσματα στους άλλους τρεις νομούς της Ηπείρου, στους οποίους διατηρούνται οι υψηλές θερμοκρασίες.

Ο μεγάλος κίνδυνος για την κτηνοτροφία,  τόνισε ο Περιφερειάρχης, είναι η ευλογιά από την οποία μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 25.000 πρόβατα στον Έβρο.

"Αυτό το πρόβλημα είναι τεράστιο και πρέπει να ληφθεί άμεσα μέριμνα ώστε να υπάρχουν απολυμάνσεις στις μονάδες για να μην έρχονται σε επαφή με προϊόντα που μετακινούνται με κάθε είδους μεταφορικό μέσο από περιοχές στις οποίες έχουν παρουσιαστεί κρούσματα. Πρέπει να είναι προσεκτικοί όλοι οι κτηνοτρόφοι, γιατί τυχόν μετάδοση της ασθένειας θα είναι καταστροφική για την κτηνοτροφία μας, όπως έγινε στον Έβρο και στην Τουρκία, από την οποία και μεταδόθηκε η νόσος".


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης για τα 102 χρόνια από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας

Το αναλυτικό πρόγραμμα της επετειακής εκδήλωσης μνήμης για τα 102 χρόνια από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ, έχει ως εξής:

18.30-18.40: Προσέλευση κοινού
18.40 -18.50: Φιλαρμονική Θεσπρωτικού
18.50 -19.10: Χαιρετισμός Δημάρχου
19.10 – 19.30: Ομιλία Αλέκου Γεωργίου (Συγγραφέα – δικηγόρου)
19.30 -20.00: Ομιλία Δημήτρη Ράπτη (δρ. Φιλολογίας –Εκπ/τικός)
20.00 – 20.30: Παιδική Χορωδία Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Τρικάλων
Μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο: «Από την σκλαβιά στη λευτεριά».
20.30: Παιδική Χορωδία Αγ. Βησσαρίωνα Φιλιππιάδας





Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Έκφραση Συλλυπητηρίων του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού

 Το ΠΣΗΕ εκφράζει τη θλίψη του για το χαμό του πρώην Συντονιστή ΣΑΕ ΗΠΑ Θεόδωρου Σπυρόπουλου


To Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ) ενώνει τη φωνή του με τον απανταχού Ελληνισμό, αλλά κυρίως με τους απόδημους Έλληνες για να εκφράσει τη θλίψη του για τον χαμό του μεγάλου Έλληνα Θεόδωρου Σπυρόπουλου, πρώην Συντονιστή του ΣΑΕ Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και μέλους του Ελληνο – Αμερικάνικου Εθνικού Συμβουλίου.
Η συνεισφορά του εκλιπόντος προς τον απανταχού Ελληνισμό, αλλά κυρίως προς τον αλύτρωτο Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, υπήρξε μεγάλη και προ πάντων ανιδιοτελής και υποδειγματική.
Το ΠΣΗΕ διερμηνεύοντας τα αισθήματα των απανταχού της Γης Ηπειρωτών εκφράζει προς του οικείους του εκλιπόντος θερμά συλλυπητήρια με την ευχή ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του εις τας αιωνίους μονάδας και εν σκηναίς δικαίων.
Αιωνία ας είναι η μνήμη του και ελαφρύ ας είναι το χώμα που τον σκεπάζει.


Σπύρος Κωσταδήμας
Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας
του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)