Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Θωρακίσετε Ενεργειακά το Σπίτι σας



Θέρμανση: 6 τρόποι να θωρακίσετε ενεργειακά το σπίτι σας
Όταν λειτουργεί το σύστημα θέρμανσης (καλοριφέρ με πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο, υπέρυθρη θέρμανση, αντλίες θερμότητας κ.ά) η ζέστη που παράγεται ξοδεύεται και ο λογαριασμός ανεβαίνει εκτός εάν το σπίτι σας είναι καλά μονωμένο.
Για δεκαετίες, η μόνωση και ενεργειακή θωράκιση των κατοικιών δεν λάμβανε τη δέουσα προσοχή με συνέπεια τα παλιά κτίσματα να είναι ενεργειακά ασύμφορα.
Από πού πρέπει όμως να ξεκινήσουμε την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας μας;
—Μόνωση με ψευδοροφή
Μπορεί να μην είναι η βέλτιστη αισθητικά επιλογή, αλλά η μόνωση του ταβανιού με ψευδοροφή θα μειώσει της απώλειες θερμότητας, καθιστώντας τη θέρμανση του σπιτιού σας ταχύτερη και φθηνότερη.
—Μόνωση τοίχων
Είναι μια δύσκολη εργασία ειδικότερα για τα παλιά σπίτια καθώς απαιτεί ριζικές εργασίες ανακαίνισης σε συμπαγείς πέτρινους τοίχους. Ωστόσο, είναι ευκολότερη για νεότερες κατασκευές με τοίχους από τούβλα.
—Βάλτε διπλά τζάμια
Τα διπλά τζάμια περιορίζουν δραστικά όχι μόνο τα επίπεδα εξωτερικών ήχων, αλλά και τις απώλειες θερμότητας στο σπίτι. Για αποτελεσματικότερη θέρμανση του σπιτιού κυκλοφορούν τριπλά τζάμια, τζάμια με αργό και ενεργειακά τζάμια.
Τα ενεργειακά τζάμια ή τζάμια χαμηλής εκπομπής low-emissivity (Low-e), έχοντας μια ειδική επίστρωση στην μια πλευρά της επιφάνειας τους λειτουργούν σαν καθρέπτες στο υπέρυθρο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της θερμικής ακτινοβολίας που διέρχεται μέσα από το τζάμι.
Τα τζάμια με αργό είναι διπλά τζάμια ανάμεσα στα οποία υπάρχει το ευγενές αέριο αργό που βελτιώνει τις θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες.
—Αντικαταστήστε ή επισκευάστε την κεντρική θέρμανση
Αν δεν μπορείτε να αγοράσετε ένα καινούργιο αποδοτικό σύστημα κεντρικής θέρμανσης, κάντε σε ετήσια βάση το απαραίτητο σέρβις στο υπάρχον και φροντίστε να βάλετε θερμοστατικές βαλβίδες στα καλοριφέρ ώστε να αποκτήσετε αυτονομία θέρμανσης σε κάθε ξεχωριστό σώμα/δωμάτιο.
—Εγκαταστήστε σύστημα σκίασης/τέντες
Η εγκατάσταση συστημάτων σκίασης στα ηλιόλουστα παράθυρα κατά τους θερινούς μήνες περιορίζει τη θερμότητα στον εσωτερικό χώρο και μειώνει το κόστος λειτουργίας των κλιματιστικών.
—Βάλτε καινούργια γκαραζόπορτα
Σε αντίθεση με τις παλιές συμβατικές γκαραζόπορτες, οι νέας τεχνολογίας έχουν στο εσωτερικό τους έναν ειδικό αφρό υψηλής θερμομονωτικής απόδοσης που εμποδίζει τις απώλειες θερμότητας και συμβάλλει ώστε το σπίτι σας να μένει ζεστό.