Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ

Κρύο καιρός για δυο λέει η παροιμία αλλά όταν ο υδράργυρος αγγίζει υπό το μηδέν τότε καλό είναι να λάβετε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψετε την υγεία σας από το κρύο.
Εξάλλου σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τις επόμενες ημέρες αναμένεται ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.
 Τα όργανα του σώματος τα οποία είναι περισσότερο ευάλωτα στις χειμερινές  συνθήκες είναι  η  καρδιά, η μέση, τα πόδια και το κεφάλι.
 Είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά συμπτώματα της έκθεσης στο κρύο και να γνωρίζετε πώς να τα αντιμετωπίσετε .
 Όταν ο υδράργυρος πέσει κάτω από τους δέκα βαθμούς Κελσίου  τότε, το σώμα προσπαθεί να κρατηθεί ζεστό για να αποτρέψει τα εσωτερικά όργανα να κρυώσουν. Σύμφωνα με ιατρικές  μελέτες, το κρύο μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την καρδιά, ειδικά αν κάποιος πάσχει από κάποια  καρδιαγγειακή νόσο.
 Εκτός από χαμηλές θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι, το χιόνι και η βροχή μπορούν να μειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος, ενώ η υγρασία αναγκάζει το σώμα να χάσει τη θερμότητα πιο γρήγορα από τις φυσιολογικές συνθήκες.
 Υποθερμία
 Όταν το σώμα δε μπορεί να παράγει αρκετή ενέργεια για να διατηρηθεί η εσωτερική θερμοκρασία του εκδηλώνεται  η υποθερμία,  η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα σε ακραίες περιπτώσεις ψύχους.
 Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έλλειψη συντονισμού, διανοητική σύγχυση, πιο αργές αντιδράσεις, ρίγος και υπνηλία ενώ στις ομάδες υψηλού κινδύνου βρίσκονται τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με καρδιακή νόσο.
 Ωστόσο δεν αντιδρά ο κάθε οργανισμός το ίδιο στις καιρικές συνθήκες. Οι διαφορές στην περιφερική κυκλοφορία του αίματος, ο  μεταβολισμός και η ηλικία ή η φυσική κατάσταση του καθενός παίζουν καίριο ρόλο στην ικανότητα του οργανισμού να ανταποκριθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες.
 Ανεβαίνει η πίεση
 Ο κρύος καιρός αυξάνει την πίεση του αίματος και κάνει το αίμα στις φλέβες πιο παχύρρευστο. Όλα αυτά επηρεάζουν την καρδιά. Και όταν το αίμα κυκλοφορεί διασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή λειτουργία των οργάνων, βελτιώνεται η κυκλοφορία στα νεφρά, αυξάνοντας παράλληλα την ποσότητα των ούρων.

Η πίεση αυξάνει λόγω σπασμού των αρτηριών στο κρύο, αλλά και εξαιτίας της μεγαλύτερης ποσότητας και της διαφορετικής ποιότητας φαγητού που τρώμε (λιγότερα λαχανικά και φρούτα, περισσότερο αλάτι).
 Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές αρρυθμίες αν παραμείνει αρρύθμιστη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 Ωστόσο, και οι αναπνευστικές δυσκολίες και κρίσεις άσθματος είναι επίσης συχνά φαινόμενα.
Να διευκρινισθεί εδώ ότι η γρίπη δεν μεταδίδεται από το κρύο αλλά πολλά βακτήρια και ιοί είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στο κρύο
Μέτρα προστασίας
  Για να κρατήσετε το σώμα σας ζεστό, φροντίστε να ντύνεστε όχι ένα χοντρό πουλόβερ μόνο, αλλά με πολλά στρώματα ρούχων τα οποία θα σχηματίζουν  μια προστατευτική μόνωση, ώστε  να  διατηρείτε η θερμοκρασία  του σώματός. Απαραίτητα είναι επίσης τα αξεσουάρ καπέλο, σκουφί ή μαντίλι στο κεφάλι.
   Κρατήστε τα χέρια και τα πόδια σας ζεστά, δεδομένου ότι τείνουν να χάνουν γρήγορα τη θερμότητα και φροντίστε να μην πίνετε αλκοολούχα ποτά πριν βγείτε έξω ή όταν βρίσκεστε εκτός κλειστού χώρου.
 Ένας βασικός κανόνας που δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι ότι σε χαμηλές θερμοκρασίες, το ανοσοποιητικό σύστημα καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια και γι' αυτό χρειάζεται περισσότερη ενέργεια η οποία  διασφαλίζεται με την καλή διατροφή.
Το ενοχλητικό κρυολόγημα, το συνάχι, η γρίπη μπορούν να αντιμετωπιστούν  με τα ευεργετικά βότανα της φύσης και να οπλίσουν τον οργανισμό με αντισώματα κατά των ιώσεων.