Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Διπλή παγίδα μέσα στο χειμώνα για τους πολίτες – 1,40 ευρώ το πετρέλαιο και +20% το ρεύμα



- Δυο αυξήσεις στο ρεύμα, αυξάνονται κυρίως τα χαμηλά τιμολόγια
- Αιμορραγία στην τσέπη όσων επιλέγουν ηλεκτρικές συσκευές για θέρμανση
- Δεν πληρώνει το ρεύμα ο 1 στους 5 ακόμη χειρότερη θα γίνει η κατάσταση

Χιλιάδες οικογένειες ήδη από πέρυσι με το πετρέλαιο θέρμανσης κοντά στο ένα ευρώ/λίτρο επέλεξαν τη λύση του air condition ή ηλεκτρικών θερμαντικών συσκευών για τη θέρμανση.

Ειδικά για διαμερίσματα πολυκατοικιών που δεν μπορούν να έχουν τζάκι ή ξυλόσομπα το ηλεκτρικό είναι μονόδρομος.

Με το πετρέλαιο πλέον κοντά στο 1,40 ευρώ το λίτρο οι παραγγελίες έχουν πέσει ως και 95% στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Από ένα καιρικό θαύμα στη μισή χώρα οι περισσότεροι δεν έχει χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ακόμη θέρμανση, όμως ο χειμώνας έφτασε.

Μπορεί οι τιμές του πετρελαίου λόγο “παγώματος” στην αγορά σε κάποιες περιοχές να έχουν πέσει ακόμη και στο 1,29 ευρώ/λίτρο παραμένουν όμως απαγορευτικές.

Στις περισσότερες πολυκατοικίες λόγω των προβλημάτων με τα κοινόχρηστα οι περισσότεροι επιλέγουν να μην βάλουν καν πετρέλαιο ακόμη και αν δικαιούνται επιστροφή φόρου επιλέγοντας και πάλι το ηλεκτρικό για τη θέρμανση.

Εδώ έρχεται η δεύτερη παγίδα για τους πολίτες.

Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ 30.000 συνδέσεις το μήνα κόβονται λόγω χρεών, ο 1 στους 5 δεν πληρώνει το ρεύμα και έρχονται και νέες αυξήσεις.

1/1/2013, στην καρδιά του χειμώνα δηλαδή και σε λίγο παραπάνω από ένα μήνα οι λογαριασμοί θα φουσκώσουν ως και 20%.

Είναι συμφωνημένο. Η χώρα έχει βάλει τη σχετική υπογραφή στο μνημόνιο. Είναι ένα από τα μέτρα στα οποία δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, όμως είναι εδώ και σε 45 μέρες θα το βρούμε μπροστά μας.

Η αύξηση θα είναι 10% για τα περισσότερα νοικοκυριά. Αυτό θα σημάνει αύξηση τουλάχιστον 40 ευρώ για μια μέση οικογένεια με παιδιά, ποσό που μπορεί να διπλασιαστεί τους χειμερινούς μήνες που η κατανάλωση λόγω θέρμανσης αυξάνεται κατακόρυφα.

Δεν θα είναι όμως η μόνη. Το τρίτο μνημόνιο ορίζει πως θα πρέπει να υπάρξει και άλλη αύξηση η οποία θα ισχύσει από τον ερχόμενο Μάιο.

Τότε η αγορά ενέργειας θα απελευθερωθεί πλήρως. Το κράτος εκτός από τα τιμολόγια των λεγόμενων ευπαθών ομάδων δεν μπορεί να επέμβει.

Έτσι τα τιμολόγια θα αυξηθούν για χιλιάδες νοικοκυριά. Ήδη από το καλοκαίρι η ΔΕΗ ζητούσε αυξήσεις κοντά στο 30%...
Πηγή:NewsIt.gr