Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

ΛΑΜΠΡΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΥΣΙΑ ΤΩ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ




Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 28 Μαΐου , οι "Εορτές Σουλίου 2017". 
 Στις εκδηλώσεις που έγιναν σε πανηγυρικό κλίμα, παραβρέθηκε πλήθος επισκεπτών και προσκυνητών που τίμησε τους ήρωες και τις θυσίες για την Ελευθερία των Σουλιωτών.

Η συνδιοργάνωση των "Εορτών Σουλίου" έγινε από την  Περιφέρεια Ηπείρου/Π.Ε. Θεσπρωτίας και το Δήμο Σουλίου. Εκτός του Περιφερειάρχη κ. Αλεξάνδρου Καχριμάνη, του Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Θεσπρωτίας κ. Θ. Πιτούλη, της Δημάρχου Σουλίου κ. Στ. Μπραίμη - Μπότση, παραβρέθηκαν,  ως   εκπρόσωπος Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Μάριος Κάτσης, ως ο  εκπρόσωπος του Αρχηγού της  Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας, ο Αντιστράτηγος Βασιλειάδης  Κωνσταντίνος Δκτης ΑΣΔΥΣ ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΣ, ο Υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. κ Σκούμας Κωνσταντίνος της Γεν.Περφ.Αστ.Δ/νσης Ηπείρου, Βουλευτές, Δήμαρχοι της Ηπείρου, ο  Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  κ.  Γεώργιος Καψάλης. οι Διοικητές της 8ης Μ/Π ΤΑΞ,   Α/ΑΠ Ακτίου, ΝΑΣΚΕ, οι Περιφερειακοί Δκτες των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι κομμάτων και Συλλόγων.     

Τον πανηγυρικό της Ημέρας  εκφώνησε ο κ. Παναγιώτης Τσαμάτος Καθηγητής Μαθηματικής Ανάλυσης του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων.    
  Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Βουλευτήριο των Σουλιωτών , με χαιρετισμό της Δημάρχου κα. Μπραϊμη-Μπότση,  ανακήρυξη του ΠτΔ σε επίτιμο δημότη Σουλίου και  ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια. Τέλος μετά το πέρας των εκδηλώσεων παρατέθηκε επίσημο γεύμα προς τιμήν  του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο προσφώνησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Ο χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας
      Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής
«….Κανένας από μας δεν πρόκειται ποτέ  να ξεχάσει,  τους αγώνες και τις θυσίες των Σουλιωτών, για την αξιοπρέπεια, την αδούλωτη περηφάνια,  και  την Ελευθερία.
Κανένας από μας δεν πρόκειται να ξεχάσει , τον  καλόγερο  Σαμουήλ και το Κούγκι
Κανένας από μας δεν πρόκειται να ξεχάσει       τους Μποτσαραίους τους Τζαβελαίους   και όλους  τους άλλους.
Κανένας από μας δεν πρόκειται να ξεχάσει τη θυσία των Σουλιωτισσών και  το χορό του Ζαλόγγου.
 Γιατί με τον  αγώνα τους οι Σουλιώτες . έγραψαν  χρυσές  σελίδες , στην ιστορία  του τόπου.
Γιατί και από την δική τους    αυταπάρνηση τη δική τους αντρειοσύνη  , εμπνεύστηκαν  οι  μελλοντικές  γενιές και όποτε ξαναχρειάστηκε ,  πρόταξαν τα στήθια τους και κράτησαν   τον Ελληνισμό όρθιο.
 Ο βίος κάθε  ανθρώπου, η πορεία κάθε λαού στους αιώνες είναι ένας διαρκής αγώνας .
Διαφορετικός κάθε εποχή γιατί γίνεται  μέσα σε συνεχώς μεταβαλλόμενες  συνθήκες και αυτό οφείλουμε να το έχουμε πάντα υπ’ όψιν. Κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.
Σήμερα και πολύ περισσότερο στο μέλλον, η μάχη για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια γίνεται με εντελώς διαφορετικούς όρους.
Γίνεται με όρους παιδείας , εκπαίδευσης , εκσυγχρονισμού με όρους καινοτομίας και μέσα σε συνθήκες ανοικτών οικονομιών, διεθνών  συμμαχιών και αμοιβαία επωφελών  συνεργασιών .
Κανείς σήμερα δεν είναι εντελώς ανεξάρτητος.
Κανείς.
Έχουν πια όλοι πεισθεί ότι στις συμμαχίες και τις συνεργασίες οι αμοιβαίες αλληλεξαρτήσεις, είναι επωφελέστερες τόσο  για το σύνολο όσο και για κάθε ένα μέλος ξεχωριστά.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ούτε ότι δεν υπάρχουν αδικίες  ούτε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις στα προβλήματα. Ο αγώνας των ισορροπιών είναι διαρκής .
Κανένας δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα. Στις διεθνείς σχέσεις δεν χωράνε συναισθηματισμοί.  Πρέπει να εργασθούμε και να συνεργαστούμε ο καθένας και όλοι μαζί όσο περισσότερο και καλύτερα μπορούμε χωρίς ιδεοληψίες χωρίς δογματισμούς για να γίνουμε πιο δυνατοί για να πατήσουμε καλύτερα στα πόδια μας.  
Παρά τα όποια λάθη μας,  πορευθήκαμε στους νεώτερους  χρόνους  και οικοδομήσαμε μια Ελλάδα, ενταγμένη στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον, μέσα  σε οργανισμούς και συμμαχίες που  γειτονικές μας χώρες αγωνίζονται ακόμα και σήμερα να ενταχθούν.
Το διεθνές περιβάλλον ιδιαίτερα στην περιοχή μας , αυτή την εποχή είναι εξαιρετικά ρευστό και βλέπουμε τι γίνεται στα βόρεια σύνορα μας.  
Ας προσπαθήσουμε όλοι μας, διαφυλάσσοντας  αυτά τα κεκτημένα ως κόρη οφθαλμού, κλείνοντας τα αυτιά σε λαϊκισμούς και  ψεύτικα λόγια για δήθεν επίγειους παραδείσους να υπερβάλλουμε εαυτούς να ανατάξουμε τη Χώρα και να  πορευτούμε μαθαίνοντας από τα λάθη  μας με το βλέμμα στην παράγωγη , στη δουλειά και στη νέα γενιά που τόσο την πληγώνουμε. ..»     

Ευχαριστήριο της Π.Ε. Θεσπρωτίας

Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των Εορτών, που ήταν απόρροια συλλογικής προσπάθειας,  ευχαριστεί δημόσια τον Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία και τον Δήμο Σουλίου, καθώς και όλους όσοι συνέβαλλαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην επιτυχία των ανωτέρω εκδηλώσεων.