Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011

Έκθεση ζωγραφικής "Τιμή στον Γιάννη Μόραλη"


Σας προτείνουμε να επισκευθείτε την έκθεση ζωγραφικής του Ηπειρώτη Γιάννη Μόραλη στην Εθνική Πινακοθήκη που θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Αυγούστου 2011,

"Ο Γιάννης Μόραλης είναι μια εμβληματική μορφή δημιουργού, που προσδιόρισε με το έργο του και με το διδακτικό του ρόλο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, την ταυτότητα της νεότερης ελληνικής τέχνης.
Η έκθεση που αφιερώνεται στον καλλιτέχνη έχει ως κεντρικό άξονα τη μεγάλη δωρεά του προς το μουσείο και περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά. Έξι δημιουργικές δεκαετίες, από το 1930 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980, αποτυπώνονται στα έργα των συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης. Στόχος της έκθεσης είναι να επαναφηγηθεί την καλλιτεχνική διαδρομή του, όπως ο ίδιος θέλησε να την ορίσει μέσα από τα έργα της δωρεάς του προς την Εθνική Πινακοθήκη, «θησαυροφυλάκιο της νεότερης ελληνικής τέχνης».


Τα έργα των συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης συμπληρώνονται με μια σειρά από πίνακες της τελευταίας δημιουργικής περιόδου του ζωγράφου, που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές. Έτσι, ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να αποκτήσει μια εποπτική εικόνα της εξελικτικής πορείας ολόκληρου του έργου του.
Συνειδητά παραστατικός, λάτρης του μέτρου, ο Γιάννης Μόραλης αφομοίωσε με τον δικό του τρόπο το μάθημα του μοντερνισμού, συνδυάζοντάς το με μια σύγχρονη ανάγνωση της παράδοσης και ιδιαίτερα της αρχαίας τέχνης. Επίγονος της Γενιάς του Τριάντα, ο ζωγράφος διεκδικεί τον τίτλο ενός κλασικού του 20ού αιώνα.
Οργανωμένο σε ενότητες με βάση τις ιστορικές εκθέσεις του καλλιτέχνη, το έργο του Γιάννη Μόραλη πλαισιώνεται από το ομόχρονο υλικό υποδοχής του, άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, τα οποία σκιαγραφούν τον ιστορικό ορίζοντα προσδοκίας κοινού και κριτικής, σε σχέση διαλόγου με τα έργα τη στιγμή της εμφάνισής τους."   

Eπιμέλεια: Άννυ Μάλαμα
Διάρκεια έκθεσης: 11 Μαΐου – 29 Αυγούστου 2011


Πληροφορίες

Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου
Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, Αθήνα
Ταχυδρομική διεύθυνση: Μιχαλακοπούλου 1, 11601, Αθήνα
Τηλ.: 210.72.35.937, Fax : 210.72.24.889
Ηλεκτρονική διεύθυνση: secretary@nationalgallery.gr
Σταθμός Μετρό: Ευαγγελισμός
Ώρες λειτουργίας του μουσείου:
Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 09.00 - 15.00
Τρίτη: κλειστά
Τετάρτη: 15.00 - 21.00
Κυριακή: 10.00 - 14.00
Γενική είσοδος: 6,50 €
Μειωμένο: 3,00 €
Άνω των 65 ετών, Φοιτητές, Μαθητές
Δωρεάν:
Κάτοχοι καρτών ICOM, AICA, ΥΠ.ΠΟ.
Φοιτητές Ανωτάτων Σχολών Καλών Τεχνών.
Παιδιά κάτω των 12 ετών.
Μέλη ΕΕΙΤ.
Άτομα με ειδικές ανάγκες

Δεν υπάρχουν σχόλια: