Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

''Tα μάγια της πεταλούδας'' του Φεδερίκο Γαρθία Λόρκα.

Kάλεσμα προς τους Ηπειρώτες της Αττικής, από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, στο θέατρο Πέτρας, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου ώρα 9 μμ, με το έργο ''τα μάγια της πεταλούδας'' του Φεδερίκο Γαρθία Λόρκα.

Τιμή εισιτηρίων: 12 €, 8 €

Προπώληση εισιτηρίων:
•    Cine Πετρούπολις, Λ. Πετρουπόλεως 168, τηλ. 210 5012391 (8:00 μ.μ.  – 11:00 μ.μ.)
•    Περίπτερο στο Δημαρχείο Πετρούπολης
      25ης Μαρτίου & Κ.Βάρναλη (Δευτ. – Παρ. 10:00 π.μ.– :00 μ.μ. & 5:00 μ.μ.–8:00 μ.μ)

Θέατρο Πέτρας, Πρόποδες Ποικίλου  Όρους
Τ.Κ. 132 31 Πετρούπολη
τηλ: 210 5062166 -5012402, fax: 210 5062166
E-Mail: petrasfestival@petroupoli.gr, www.petroupoli.gov.gr

Λίγα λόγια για το έργο


Τα «μάγια της πεταλούδας», είναι το πρώτο θεατρικό έργο του Φεδερίκο Γαρθία Λόρκα. Μια αλληγορική ιστορία όπου η ποίηση κυριαρχεί τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο. Ο μεγάλος Ανδαλουσιανός ποιητής και δραματουργός με τη νεανική του ορμή δημιουργεί ένα σκοτεινό ποιητικό δράμα όπου έρωτας και θάνατος γίνονται ένα. Με τη μοναδική δύναμη της ποίησής του ταξιδεύει από την “ελάχιστη σάρκα του κόσμου” “στο αστέρι του το απόκρυφο” και μέσα από την προσπάθεια μιας πληγωμένης πεταλούδας  για πέταγμα κι ενός σκαθαριού για μεταμόρφωση μας προτείνει τη λύτρωση μέσω της τέχνης. Πρόκειται για μια αλληγορική ιστορία που διαδραματίζεται στην ύπαιθρο, σε ένα χωριό σκαθαριών. Σ’ ένα χωριό που όλα κυλούν ήσυχα έως ότου ένα από τα σκαθάρια ερωτευτεί και  επιδιώξει να κυνηγήσει  το άπιαστο.  Η ποίηση κυριαρχεί σε όλο το έργο. Τόσο στη μορφή όσο και στο περιεχόμενο. Ο συγγραφέας επιλέγει  για πρωταγωνιστές του έντομα για να σηματοδοτήσει την αξία της κάθε ύπαρξης και για να τονίσει την ενότητα της. Η «κωμωδία» όπως την αποκαλεί ο ίδιος ο Λόρκα μετατρέπεται σε ένα σκοτεινό ποιητικό δράμα όπου έρωτας και θάνατος  γίνονται ένα.

Η παράσταση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων θα παρουσιαστεί στη νέα μετάφραση του Δημήτρη Τσεκούρα, δραματουργική επεξεργασία του Ορέστη Τάτση ,σκηνοθεσία Ρηνιώς Κυριαζή και Ορέστη Τάτση, σκηνικά και κοστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη, μουσική του Νίκου Βελιώτη, επιμέλεια κίνησης της Κικής Μπάκα, Φωτισμούς του Βαγγέλη Νέτη και του Ορέστη Τάτση.

Ο θίασος στελεχώνεται από τους ηθοποιούς

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):
- Πρόλογος (φωνή): Βαγγέλης Αγγέλης,
- Κυρία Σκαθαρίνα: Μαρία Τσιμά,
- Μαυρομάντισσα: Δήμητρα Γκλιάτη,
- Σύλβια: Βίκυ Καλπάκα,
- Σκαθαράκος: Κώστας Βασαρδάνης,
- Σκορπιός ο Κοψοκαλάμης: Άρης Τσαμπαλίκας,
- Σκάθαρος Φρουρός: Μιχάλης Μπίζιος,
- Πεταλούδα:  Ρηνιώ Κυριαζή,
- Αγία Σκαθαρίνα: Μαρία Τσιμά,
- Σκαθαρίνα του Αγρού: Δήμητρα Γκλιάτη,
- Πυγολαμπίδα 1: Δήμητρα Γκλιάτη,
- Πυγολαμπίδα 2: Βίκυ Καλπάκα,
- Πυγολαμπίδα 3: Μαρία Τσιμά.

Φωτογραφίες: Κώστας Γράβος, μακιγιάζ: Βασιλική Κήτα, σύνθεση αφίσας: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, κατασκευή σκηνικού: Θανάσης Τζάτσος, Μανώλης Μανωλιδάκης – Νέτης, κατασκευή κοστουμιών: Αναστασία Καμπέρη, Μαρία Σταύρου, οργάνωση παραστάσεων: Γιώργος Καταγής, δημόσιες σχέσεις: Ειρήνη Λαγουρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: