Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΚΛΙΟΥΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

    ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΚΛΙΟΥΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ
«JOURNALISTS ACTING»

        Ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο δώρο θα αποκτήσουν στις 21 Δεκεμβρίου 2014 περίπου 200 παιδιά από τους Κουκλιούς Ιωαννίνων και τις γύρω περιοχές. Πρόκειται για  έναν όμορφο και λειτουργικό χώρο εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, με πάνω από 1000 βιβλία, εγκυκλοπαίδειες και ψηφιακό υλικό.
         Είναι η τρίτη βιβλιοθήκη που στήνεται από το Δίκτυο Δημοσιογράφων Εθελοντών “Journalists Acting στο γραφικό χωριό της παραμεθορίου, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Στους Κουκλιούς κατοικούν μόνιμα 30 παιδιά, αλλά πρόσβαση στη βιβλιοθήκη θα έχουν άλλα περίπου 180 παιδιά από τους δεκαπέντε οικισμούς που βρίσκονται γύρω από το συγκεκριμένο χωριό.
          Τα εγκαίνια της τρίτης βιβλιοθήκης, που αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες συνολικού εμβαδού 90 τ.μ και περιλαμβάνει τμήμα προσχολικής ηλικίας και παιδιών/νέων σχολικής ηλικίας μέχρι 18 ετών, θα πραγματοποιηθούν στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 21 Δεκεμβρίου.
          Η τρίτη βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε όπως και οι άλλες δύο (της Κρανιάς Γρεβενών και του Λιβαδίου Ελασσόνας), με την αμέριστη στήριξη εταιρειών και φορέων χορηγών, όπως και ιδιωτών, ενώ αγκαλιάστηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουκλιών, τους κατοίκους και τον Δήμο Πωγωνίου.
        Οι Κουκλιοί, χτισμένοι σε υψόμετρο 440 μ, είναι ένα χωριό που ακόμα παραμένει - και αισιοδοξεί να γίνει ακόμα περισσότερο – ζωντανό. Έχει 350 περίπου μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και τη γεωργία και απέχει 50 χλμ. από τα Ιωάννινα. Είναι ένα χωριό όπου οι κάτοικοι κάτω των 50 ετών είναι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις και φυσικά να αναπτύξουν τις αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες των γονιών τους.
          Οι χορηγοί και υποστηρικτές είναι αναλυτικά οι εξής:

-Τα ΙΚΕΑ του ομίλου Φουρλή, που πρόσφεραν δωρεάν όλα τα έπιπλα και τα διακοσμητικά για τη βιβλιοθήκη, ενώ διέθεσαν και το ανθρώπινο δυναμικό τους για τη  διακόσμηση του χώρου
βιομηχανία παραγωγής προφίλ αλουμινίου Alumil, η οποία πρόσφερε καινούργια κουφώματα για τον χώρο της βιβλιοθήκης
-Οι εκδοτικοί οίκοι Ιανός, Καστανιώτης, Λιβάνης, Μεταίχμιο, Μίνωας, Susaeta, Ψυχογιός, που πρόσφεραν δεκάδες καινούργια βιβλία
Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) και οι εταιρείες μέλη του Dotsoft AE, MLS Πληροϕορική και City College/University of Sheffield, που διέθεσαν τον υπολογιστή και το ψηφιακό υλικό.
-Η εταιρεία AS Company, που δώρισε στη βιβλιοθήκη δεκάδες εκπαιδευτικά παιχνίδια για μικρότερα παιδιά
AMF Μεταφορική, που μετέφερε δωρεάν τον εξοπλισμό και σημαντικό μέρος των βιβλίων
- Η Vechro Colors, που πρόσφερε τα χρώματα για τη βαφή του χώρου. 
-Το Σωματείο “Δεσμός”, που μέσω των γραφείων του στη Θεσσαλονίκη συνέβαλε τα μέγιστα στη συγκέντρωση βιβλίων από ιδιώτες.
- Το 15ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου που συγκέντρωσε και απέστειλε 250 βιβλία
Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και το Μορφωτικό της Ιδρυμα, που στηρίζουν ποικιλοτρόπως το έργο του Δικτύου Journalists Acting.
Pop Up Library, που συγκέντρωσε επίσης δεκάδες βιβλία στη Θεσσαλονίκη
-Πολίτες που ανταποκρίθηκαν γενναιόδωρα στην έκκληση για προσφορά βιβλίων, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί ένας σημαντικός αριθμός.

          Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία των 10 παιδικών και νεανικών βιβλιοθηκών ανέλαβαν οι 23 εθελοντές, μέλη του Δικτύου “Δημοσιογράφοι σε Δράση” (Journalists Acting), επενδύοντας τον ελεύθερο χρόνο τους και πολύ μεράκι, ώστε να συνεισφέρουν στο μέτρο των δυνάμεών τους στην εύκολη πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών στη γνώση.
        Η περιοχή όπου θα γίνει η τέταρτη βιβλιοθήκη πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα. Η στήριξη όλων, με την προσφορά βιβλίων είτε καινούργιων είτε μεταχειρισμένων σε άριστη κατάσταση, είναι πολύτιμη για τις επόμενες βιβλιοθήκες.

*Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σε σχέση με τα σημεία συγκέντρωσης βιβλίων, αλλά και για προτάσεις σχετικά με ακριτικά ή απομονωμένα χωριά, όπου μπορούν να δημιουργηθούν βιβλιοθήκες (και για τους όρους και προϋποθέσεις ένταξής τους),  παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail: journalistsacting@gmail.com

*Ακολουθείστε μας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις και δράσεις:


Δεν υπάρχουν σχόλια: