Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ 10-11-2017
Παρουσίαση του Epirus Trail στην
Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών
H πρώτη  παρουσίαση του Epirus Trail εντός Ελλάδος έγινε κατά τη διάρκεια της 1ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών και της 3ης Ευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης Πιστοποιημένων Μονοπατιών, που πραγματοποιήθηκαν στη Βυτίνα και Δημητσάνα Αρκαδίας αντίστοιχα  από την ΜΑΙΝΑΛΟΝ Κοιν.Σ.Επ. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Γορτυνίας.
Το Epirus Trail, με μήκος 370 χλμ., είναι το μεγαλύτερο μονοπάτι που κατασκευάζεται σήμερα στην Ελλάδα και το οποίο με τη σταδιακή του πιστοποίηση θα συνδράμει περαιτέρω στην αναβάθμιση του Πεζοπορικού- και γενικότερα του Εναλλακτικού Τουρισμού- της Ηπείρου.
Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα 3 ήδη πιστοποιημένα μονοπάτια (Μαινάλου, Μετσόβου, Άνδρου), τα 4 υπό πιστοποίηση (Ηπείρου, Ξάνθης, Σκιάθου και Χίου) καθώς και άλλα 10 από την στεριανή και νησιώτικη Ελλάδα.
Καθολικής αποδοχής έτυχαν οι επισημάνσεις από τους συμμετέχοντες, ότι το ταχύτατα αναπτυσσόμενο πεδίο του Πεζοπορικού Τουρισμού πρέπει να χαρακτηρίζεται από την εφαρμογή κανονισμών που προκύπτουν από την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων, όπως η πιστοποίηση των μονοπατιών, ενώ απαραίτητη είναι η προσθήκη ποιοτικών χαρακτηριστικών σε αυτά, εκτός των καθαρά φυσιολατρικών,  όπως είναι τα πολιτιστικά και ιστορικά στοιχεία.  Παράλληλα, θεωρήθηκε αναγκαία η δημιουργία δικτύου που να συνδέει τις προσπάθειες όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται σε αυτό το πεδίο.
 Την ανάγκη εναρμόνισης του θεσμικού πλαισίου στις σύγχρονες απαιτήσεις και εξελίξεις, επεσήμαναν σε παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Δασών.
 Την παρουσίαση του έργου και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του Epirus Trail, πραγματοποίησαν οι: Ηλίας Γκαρτζονίκας (Τμήμα Τουρισμού Περιφέρειας Ηπείρου) και Χαρητάκης Παπαϊωάννου (Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε).
Το Μονοπάτι στην πρώτη του φάση διέρχεται για 370 χλμ από τις Περιφερειακές Ενότητες της Κόνιτσας, του Ζαγορίου, του Μετσόβου και των Βορείων Τζουμέρκων ως τα πρώτα χωριά της Άρτας. Παράλληλα, με την σταδιακή πιστοποίηση του 1ου σκέλους, η Περιφέρεια Ηπείρου σχεδιάζει την επέκταση του σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες με την προσθήκη δικτύου άλλων 450 περίπου χιλιομέτρων.

Περισσότερες  πληροφορίες  στο  www.epirustrail.gr  Παράλληλα όσοι ενδιαφέρονται έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν δωρεάν στα κινητά τηλέφωνα android, την εφαρμογή περιήγησης των 28 επιμέρους διαδρομών του Μονοπατιού από το google play/epirus trail.

Δεν υπάρχουν σχόλια: