Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017

Η Ήπειρος το Κέντρο της Γαστρονομίας στην Ευρώπη Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της CEUCO στην περιοχή μας


Η Ήπειρος το φθινόπωρο του 2018 θα είναι το κέντρο της Γαστρονομίας της Ευρώπης, αφού αναμένεται να διεξαχθεί στην περιοχή μας το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας- Conseil Europeen des Confreries Oenogastronomiques), μετά από κοινές προσπάθειες της Περιφέρειας Ηπείρου και του Συλλόγου «Μίθαικος» της Πρέβεζας. Στην CEUCO, με μέλη σε 8 χώρες της Ευρώπης και με συνέδρια με παρουσίες που συνήθως ξεπερνούν τα 500 άτομα, συμμετέχουν συνεταιρισμοί, παραγωγοί και σύλλογοι που φημίζονται για τις παραδόσεις τους και τα υψηλού επιπέδου αγρο-προϊόντα τους. Η CEUCO σκόπο έχει την προώθηση των γεωργικών προιόντων, των κρασιών και των ποιοτικών ειδών διατροφής των χωρών της Ευρώπης διατηρώντας ταυτόχρονα την ιστορική κληρονομιά και τον τοπικό γαστρονομικό πολιτισμό κάθε περιοχής και αναδεικνύοντας τα παραδοσιακά προιόντα κάθε χώρας μέσω της επίδειξης αλλά και της ανταλλαγής απόψεων γύρω από τις αξίες της γευσιγνώσιας. CEUCO
Φέτος στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Cordoba της Ισπανίας, ανακοινώθηκε ότι την επόμενη χρονιά, το φθινόπωρο του 2018, το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της CEUCO θα διεξαχθεί στην Ήπειρο. Γι αυτόν τον λόγο παραδόθηκε το σκήπτρο του Συνεδρίου στον Πρόεδρο του Συλλόγου «Μίθαικος» κον Παύλο Αλεξάνδρου με την εντολή να διοργανωθεί το Συνέδριο με επιτυχία.
Ο Πρόεδρος της  CEUCO Mr. Carlos Martin Cosme, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες Γαστρονομίας και Γευσιγνωσίας της Ευρώπης είναι τακτικός επισκέπτης της Ηπείρου, με ιδιαίτερους δεσμούς και φιλίες. Είναι γνώστης της τοπικής Γαστρονομίας και των παραδόσεών μας καθώς και της Ιστορίας της Ηπείρου.
Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι στα Συνέδρια της CEUCO έχουν βραβευθεί παραγωγικές επιχειρήσεις της Ηπείρου όπως η Οινοποιία Γκλίναβου, τα ξύδια Βαϊμάκης, τα τυριά Καράλη και πολλές άλλες. Φέτος η βράβευση πήγε στην ΠΑΡΑΓΑΙΑ, το μουσείο  λαδιού του Ηλία και της Αθηνάς Λιάκρη στην Πάργα.. Ακόμη, ο Πρέσβης επί Τιμή της CEUCO για την Ευρωπαϊκή Γαστρονομία  είναι Ηπειρώτης.
Ο κος Carlos Martin Cosme, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της περιοχής μας, τις προσπάθειες ετών και τις δυνατότητες του Συλλόγου «Μίθαικος» αλλά και την πρόθεση της Περιφέρειας να συμβάλλει σημαντικά, επέλεξε μαζί με το Συμβούλιο της CEUCO την διεξαγωγή του Συνεδρίου στην Ήπειρο. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι βοήθησε στην απόφασή του και η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων που καθιστούν την πρόσβαση στην περιοχή μας εύκολη.
Οι Ηπειρώτες θα αγκαλιάσουν και θα τιμήσουν την CEUCO και τα μέλη της και όλοι θα βοηθήσουν ώστε να διεξαχθεί ένα υψηλού επιπέδου Συνέδριο που θα αναδείξει τα τοπικά προϊόντα και την γαστρονομική παράδοση της Ηπείρου αλλά και της Ελλάδας, αφού αναμένονται συμμετοχές από όλη την Ελλάδα και φυσικά πολλές και σημαντικές από την Ευρώπη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: