Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ


Ανακοίνωση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων
για την 8η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, η οποία εορτάζεται παγκοσμίως την 8η Μαρτίου, καθιερώθηκε από τον Ο.Η.Ε. το 1977 για την κινητοποίηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας στις 8 Μαρτίου 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Οι αγώνες των γυναικών συνεχίστηκαν με διαμαρτυρίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, διεκδικώντας ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαίωμα ψήφου.
Το 2018 είναι αφιερωμένο στις «Προκλήσεις και ευκαιρίες για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών και κοριτσιών της υπαίθρου». Η επισήμανση αυτή θέτει προβληματισμούς αναφορικά με τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις στην ύπαιθρο, όπου συχνά στερούνται ακόμη και την πρόσβαση στην κάλυψη βασικών αναγκών. Η εργασία στην ύπαιθρο είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη, ενώ οι αγρότισσες έρχονται αντιμέτωπες με τις μεγάλες δυσκολίες της αγροτικής εργασίας, και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν για την επιβίωσή τους στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της αγροτικής παραγωγής.
Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην προώθηση της συμμετοχής και την διευκόλυνση της πρόσβασης στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας ως εργαλείο για την ενδυνάμωση των γυναικών. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών είναι υποχρέωση όλων μας,  για την ισόρροπη και δημοκρατική λειτουργία των κοινωνιών που θα αναπτύσσονται απαλλαγμένες από κάθε είδους διακρίσεις. Η επίτευξη της ισότητας σε όλους τους τομείς είναι καθοριστική για την βιώσιμη ανάπτυξη. 
Ως Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, είμαστε δίπλα σε όλες τις γυναίκες και σε συνεργασία με την Γ.Γ.ΙΣ. των Φύλων αλλά και με όλα τα συμβουλευτικά Κέντρα της Ηπείρου, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, την Αστυνομία και όλους τους φορείς, γυναικείους συνεταιρισμούς  και τα γυναικεία τμήματα των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων, προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι αξιοποιώντας προγράμματα Εθνικά ή και Ευρωπαϊκά. Δράσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν ημερίδες για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, εκδηλώσεις για την ισότητα, την οικογένεια, παρεμβάσεις στην εκπαίδευση, ενώ επιδιώκει την ενσωμάτωση των πολιτικών ισότητας σε όλες τις εκφάνσεις των πολιτικών της Περιφέρειας.  
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι λειτουργούν Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, στα Ιωάννινα (τηλ. 2651077449), στην Άρτα (τηλ. 2681077400), και στη Πρέβεζα (τηλ. 2682024444), ενώ στην τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 παρέχεται 24ωρη ψυχολογική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα βίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: