Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

Προληπτικά μέτρα για προστασία από τον ιό του Νείλου

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ιωαννίνων, ανακοινώνει ότι μετά από επιβεβαίωση της λοίμωξης τεσσάρων ατόμων στη Δυτική Αττική από τον ιό του Δυτικού Νείλου,   εντατικοποιείται η επιτήρηση του ζωικού κεφαλαίου για την πρόληψη της νόσου.   

Σε κάθε υποψία εμφάνισής του νοσήματος   πρέπει να ειδοποιούνται άμεσα οι αρμόδιες τοπικές κτηνιατρικές αρχές από: α) τους ιδιοκτήτες ιπποειδών (ίπποι, όνοι, ημίονοι-γίννοι) ή τους υπεύθυνους μονάδων εκτροφής αυτών ή τους υπεύθυνους/μέλη ιππικών εγκαταστάσεων ή τους ιδιώτες κτηνιάτρους που φροντίζουν τα ιπποειδή όταν παρατηρήσουν πυρετό ή/και νευρικά/κινητικά συμπτώματα ή μόλις εντοπίσουν νεκρά άγρια πτηνά εντός ή πέριξ των εγκαταστάσεών τους, β) κυνηγούς, μέλη φυσιολατρικών οργανώσεων ή φορέων προστασίας – μελέτης άγριων ζώων ή άλλων συναφών φορέων όταν εντοπίζουν νεκρά άγρια πτηνά.
Η μετάδοση του νοσήματος γίνεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών. Τα κουνούπια προσλαμβάνουν τον ιό όταν τσιμπήσουν μολυσμένα άγρια πτηνά (δεξαμενή της νόσου) και εν συνεχεία μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλα πτηνά ή θηλαστικά (π.χ. ανθρώπους, ιπποειδή). Τα θηλαστικά (και ο άνθρωπος) δεν μεταδίδουν τον ιό και δεν συμβάλλουν στη συνέχιση του κύκλου του μέσω των κουνουπιών.

Για την πρόληψη της νόσου στα ζώα μπορούν να εφαρμοσθούν εντομοκτονίες στις εγκαταστάσεις σταβλισμού ή πέριξ αυτών, σε περιοχές που αποτελούν βιότοπους κουνουπιών, εφαρμογή εντομοαπωθητικών στα ζώα ή εμβολιασμός». Για τον ίδιο σκοπό ιδιαίτερη σημασία αποκτά η γενική καθαριότητα των εγκαταστάσεων με τακτική αποκομιδή της κόπρου και η εξάλειψη των εστιών αναπαραγωγής και ανάπτυξης κουνουπιών (λιμνάζοντα νερά), όπως είναι τα στάσιμα νερά μέσα σε ποτίστρες ή λίμνες που σχηματίζονται σε σημεία διαρροών του δικτύου ύδρευσης, κ.τ.λ.

Πληροφορίες για το κοινό αναφορικά με τη νόσο στον άνθρωπο και τα μέτρα πρόληψης παρατίθενται αναλυτικά στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.keelpno.gr/ 
 Ιός του Δυτικού Νείλου(ΙΔΝ): Ενημέρωση και Επιδημιολογική Επιτήρηση  Ιός του Δυτικού Νείλου(λοίμωξη από) - Αναλυτικές πληροφορίες για τη λοίμωξη από τον ΙΔΝ Πληροφορίες για το κοινό (Συχνές ερωτήσεις & απαντήσειςφυλλάδιαβίντεο,οδηγίεςψεκασμοί ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: